Een eigen onderneming

      Geen reacties op Een eigen onderneming

Afgelopen jaar ben ik heel erg druk bezig geweest met het opzetten van mijn eigen bedrijf. Ik heb een hele tijd in loondienst gewerkt, maar dit beviel me toch niet. Mijn vader heeft ook zijn eigen bedrijf, en mijn broer ook. Het zit echt in ons bloed. Tot nu toe liepen alle bedrijven, eigenlijk wonder boven wonder, nog gewoon goed. Mijn vader had een bedrijf in de houtbewerking. Hij reist vaak heel Nederland af en gaat ook vaak naar het buitenland toe. Mijn broer heeft zijn bedrijf in de ICT branche. Hij was van jongs af aan al heel handig met computers. Tijdens zijn snuffelstage op de middelbare school kreeg hij van veel bedrijven al een aanbieding om daar te komen werken. Hij is dit destijds ook gaan doen, maar begon op zijn twintigste al zijn eigen bedrijf. Ik ben zelf in de wereld van de projectontwikkeling terecht gekomen. De vader van één van mijn beste vrienden is toen hij 25 was ook zijn eigen bedrijf in deze branche begonnen. Ik mocht tijdelijk bij hem komen werken. Toen hij zag hoe goed ik was in mijn werk, wilde hij het startkapitaal voor mijn eigen bedrijf wel geven.

Veel reizen

Als projectontwikkelaar reis je veel. Meestal kies je een bepaald gebied waar je de focus op wilt leggen. Bijvoorbeeld de randstad, of alleen rond het gebied Utrecht. Omdat ik zo veel mogelijk kansen tot werk wilde aanpakken, lette ik in mijn acquisitieproces niet op de locatie. Om duidelijker te zijn, wel ingezoomd op het gebied zelf, maar bijvoorbeeld niet in welke provincie. Deze overweging zorgde ervoor dat ik redelijk snel veel werk kreeg. Op dit moment reisde ik nog met het openbaar vervoer. Dit was helaas niet voldoende om op één dag al mijn afspraken af te gaan. Om deze reden ben ik overgegaan op een shortlease zzp.

Afspraken

Deze nieuwe manier van reizen voelde voor mij als de perfecte uitkomst. Het was weliswaar wat duurder dan het openbaar vervoer, maar leverde me ook meer geld op. Ik kon sneller op afspraken zijn, waardoor ik meer tijd aan een klant kon besteden. Dit verbeterde mijn relatie met de klant, ook op lange termijn. Ik hoopte dat klanten hierdoor bij mij zouden terugkomen. Wel besloot ik om toch een gebied af te bakenen waar ik werkzaam in zou zijn. Dit zou ik pas doen na het afronden van alle lopende projecten. Gelukkig was reizen een genot voor mij.